Zelišča zdravijo in pomagajo pri boleznih ter lajšajo različne težave

Zdravljenje z zdravilnimi rastlinami ali zeliščarstvo spada med najstarejše oblike zdravljenja. Človek je imel tako kot živali instinkt, da je v naravi našel zelišča in izkustveno ugotavljal njihov učinek. Lastnosti zelišč in njih vpliv na človeka se je v začetku prenašal od ust do ust, pozneje so nastali prvi zapisi o njihovih učinkih na človeško telo.

Veliko škode je tej obliki zdravljenja naredil “lov na čarovnice” v srednjem veku. Ženskam so takrat prepovedali, da bi se učile, ljudske zdravilce pa so razglašali za krivoverce. Še danes ponekod zeliščarstvo enačijo z šarlatanstvom in praznoverjem.
Farmacija, ki želi imeti primat na področju zdravljenja, očita zeliščarstvu nestandardiziranost. To do neke mere drži, saj z zelišči ne moremo zagotoviti enake količine zdravilne snovi, saj je le-ta odvisna od vremenskih pogojev, lege rasti ipd.  Zavedati pa se moramo, da zdravilna zelišča ne vsebujejo drugih kemijskih dodatkov, ki so nemalokrat povzročitelj stranskih učinkov.

Zdravilna zelišča moramo začeti uporabljati v prvi vrsti kot preventivo, saj se veliko bolezni lahko prepreči, ali zamakne. Zelišča lahko predstavljajo podporno orodje tudi pri hujših zdravstvenih težavah.

Zdravljenje naj bi se pričelo z zelišči, ki čistijo kri. To so npr. čemaž, kopriva in jetičnik ter trpotec. A tudi z zelišči je, tako kot z vsemi drugimi stvarmi, treba ravnati previdno, zato moramo biti informirani o njihovi pravilni rabi.